Vánoční cukroví k Vánocům jednoznačně patří. To, že často není výživově nejvýhodnější, není žádným tajemstvím. Je dobré uvědomit si jeho vysokou energetickou hodnotu, a to díky obsahu tuků, cukru nebo často obojího. Připravili jsme pro Vás přehled často připravovaných druhů vánočního cukroví s výpočtem nutričních hodnot jednoho kousku.

Receptury cukroví nejsou nijak výživově upravovány, a protože každý dělá cukroví jinak veliké, přiložili jsme i rozměry jednoho kousku, na který byly hodnoty spočítány.

Obecně výživově nejvýhodněji vychází druhy, bez ohledu na složení, které jsou velikostí nejmenší :-).

 
Jak se vyhnout kalorickým náložím (a také přemíře cukru a nevýhodného tuku), a přitom si cukroví dopřát? Nabízíme pár tipů:

  • U nepečených druhů můžete zkusit experimentovat (u pečených to takto jednoduše nejde, charakter těsta se může významně změnit, a pak se chová jinak):
  • sušenky/piškoty nahradit vločkami
  • část cukru nahradit sušeným neslazeným (ne kandovaným) ovocem
  • místo másla použít méně tučné varianty roztíratelných rostlinných tuků
  • obalit v kokosu, sekaných ořeších či kakau můžete i bez předchozího namáčení v čokoládě/polevě.
  • Zkuste mouku nahradit (nebo alespoň částečně zkombinovat) s celozrnnou.
  • Živočišné tuky nahraďte (úplně nebo alespoň zčásti) rostlinnými tuky na pečení (nemyslíme ty tropické).
  • Na velikosti záleží – co nejmenší druhy znamenají méně tuku a cukru v jednom kousku.
  • Pokud neexistuje adekvátní výživově výhodnější varianta Vašeho oblíbeného cukroví, jen ochutnávejte jednotlivé kousky a nejezte velké množství. 10 různých kousků denně je celkem bezpečné množství.
  • Nejezte cukroví nalačno – chuť spolu s hladem je „vražedná“ kombinace.

Když se v konzumaci neuhlídáte, místo stresu a výčitek vyrazte na svižnější procházku
nebo postavit sněhuláka.

Celý příspěvek i s dalšími oblíbenými druhy vánočního cukroví s porovnáním jejich výživových hodnot najdete zde.