Konvenience jsou nejen v souvislosti se školním stravováním často diskutovaným tématem. Co jsou ale vlastně konvenience a jak se dělí?
Přejatý výraz konvenience zahrnuje velkou skupinu pohotových potravin, které jsou u výrobce zpracovány tak, že příprava pokrmů je z nich pohodlná a šetří čas.
Podle stupně zpracování se rozlišují potraviny takto označené na stupně opracování 0 až 4. Stupeň „0“ jsou čerstvé neopracované (např. čerstvě zabitá drůbež, neloupané brambory).
Stupeň „1“ představuje částečně opracovanou surovinu (oškubaná, vykuchaná drůbež, loupané brambory), potraviny zařazované do 2. stupně konvenience jsou potraviny připravené k tepelnému zpracování (porcovaná drůbež, přesmažené bramborové hranolky, dehydrované polévky a omáčky).
Ve 3. stupni se jedná již o potraviny tepelně zpracované, které se případně musí ohřát, regenerovat (hotové pokrmy zmrazené, zchlazené).
Potraviny, pokrmy připravené k přímé konzumaci jsou zařazeny do stupně „4“ (mražené krémy, pečivo, cukrovinky, zákusky).
zdroj příspěvku: Společnost pro výživu